فصل پنجم: خاطرات آیت الله سید محمدباقر مصطفوی
پخش خبر تشکیل دادگاه صحرایی برای امام در ایران و عکس العمل علما در نجف
نسخه چاپی | ارسال به دوستان
برو به صفحه: برو

نوع ماده: کتاب فارسی

پدیدآورنده : مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)

محل نشر : تهران

زمان (شمسی) : 1392

زبان اثر : فارسی

پخش خبر تشکیل دادگاه صحرایی برای امام در ایران و عکس العمل علما در نجف

‏در نجف همه‌اش مترصد و منتظر این بودیم که حرکتی در ایران روی دهد، بنابر این ‏


‏گاهی خبرهایی می‌آمد که البته مناسب با دین و انسانیت و وجدان و این چیزها نبود. ‏‎ ‎‏روزی مرحوم آقای سید احمد خوانساری‏‎[1]‎‏ آمد. با عده‌ای از آقایان به دیدن ایشان ‏‎ ‎‏رفتیم. در آن جلسه ایشان گفت که می‌خواهند برای امام دادگاه صحرایی تشکیل دهند. ‏‎ ‎‏آقا شیخ نصرالله خلخالی‏‎[2]‎‏ که متصدی اداره حوزه علمیه نجف و از مریدان و رفقای امام ‏‎ ‎‏بود و با این‌که سنش از امام بیشتر بود و آدم رفیق بازی هم بود، ایشان را به منزل ‏‎ ‎‏مرحوم آقا سید ابوالحسن اصفهانی‏‎[3]‎‏ دعوت کرد. ما هم به آنجا رفتیم و این بحث را ‏‎ ‎‏پیش کشیدیم و گفتیم که خدای ناکرده اگر چنین چیزی واقع شود تکلیف ما چه است؟ ‏‎ ‎‏ایشان گفتند چیزی نمی‌شود. دنباله این قضیه را گرفتیم و از ایشان خواهش کردیم که ‏‎ ‎‏در ملاقاتی با سفیر ایران در بغداد از سفیر تقاضا کند که امام به نجف بیایند. عرض ‏‎ ‎‏شود که من به کاظمین رفتم ببینم وقت ملاقات سفیر با حضرت آیت‌الله آقا سید احمد ‏‎ ‎‏خوانساری چه طور است. در آن ملاقات آقا با صراحت از سفیر خواستند و سفیر هم ‏‎ ‎‏اجابت کرد و گفت من مخابره می‌کنم. در هر حال اراده خداوند بود که ایشان صحیح و ‏‎ ‎‏سالم باشند و برای انقلاب ایران باقی بمانند.‏

  • . آیت الله حاج سید احمد خوانساری در 18 محرم 1309 ق در خوانسار به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی را  در زادگاهش خواند سپس به اصفهان رفت و پس از فراگیری درس خارج فقه و اصول در حوزه علمیه آن  شهر عازم نجف شد تا تحصیلاتش را تکمیل نماید. وی در سال 1355 ق به ایران بازگشت و در اراک از  محضر آیت الله حاج شیخ عبدالکریم حائری بهره های علمی فراوان برد. چندی بعد به درخواست آیت الله  بروجردی به تهران آمد و ضمن اقامه نماز در مسجد حاج سید عزیزالله تهرانی به امور مردم نیز رسیدگی  می کرد. وی سرانجام در 9 دی ماه 1363 به دیار باقی شتافت.
  • . حجت الاسلام نصرالله خلخالی در شهر نجف متولد گردید و در حوزه علمیه همان شهر به تحصیل علوم دینی پرداخت. وی نیز همچون پدرش حاج حسن خلخالی نجفی مورد وثوق علمای ایرانی و عراقی قرار گرفت تا جایی که وجوه شرعی بزرگانی چون آیات اصفهانی، بروجردی، حکیم و خوانساری به وسیله وی از ایران به حوزه نجف می رسید. شیخ نصرالله خلخالی همین نقش را نیز بعدها برای امام خمینی ایفا کرد. وی وکیل امام در امور مالی بود و اموال شرعی رسیده از ایران با سرپرستی او به مصارف آموزشی و عمرانی و ... می رسید. وی در سال 1356 ش دار فانی را وداع گفت.
  • . آیت الله سید ابوالحسن اصفهانی از سادات موسوی بهبهانی و از شاگردان صاحب جواهر بود که در 1277 ق در یکی از روستاهای لنجان از توابع اصفهان دیده به جهان گشود. در 1307 ق به قصد ادامه تحصیل به حوزه نجف رفت و پس از آیت الله میرزا محمدتقی شیرازی به مرجعیت رسید. ایشان در 9 ذی حجه 1365 در کاظمین از دنیا رفت. امام خمینی بر رساله ایشان به نام وسیلـﺔ النجاﺓ تحشیه زده است.